Een Huis Kopen In Zweden    Een huis kopen in Zweden     

         Startpagina      E-mail ons                                                             

           Home       E-mail ons                          

Riolering                    
                                                                                                                                                    

Algemeen ] Soorten Huizen ] Constructie ] Zoeken ] Bereikbaarheid ] Hypotheek ] Kopen ] Verwarming ] Electra ] Water ] [ Riolering ] Huren ]Omhoog

De riolering kan aangesloten zijn op de gemeentelijke riolering, maar op het platteland is het gebruikelijk om een septi-tank te hebben. Dit kan een eigen tank zijn of een grote die door meerdere huishoudens gedeeld wordt. De septi-tank wordt jaarlijks door de gemeente geleegd, daar hoef je verder niet om te vragen. Heb je met meerdere een septitank dan wordt per aangesloten huishouden een maal per jaar geleegd. Een tank waar bijvoorbeeld drie huishoudens op aangesloten zijn wordt dan drie maal per jaar geleegd, maar dit kan per gemeente verschillen. De makelaar kan vertellen hoe dat in een specifiek geval gaat.

Bij zomerhuizen komt het regelmatig voor dat er geen septi-tank is, maar er gebruik wordt gemaakt van tonnetjes.
De Zweden hebben daar geen moeite mee, maar voor Nederlanders is het meestal even wennen. In de supermarkten wordt gemalen boorschors verkocht om na het gebruik in het tonnetje te strooien tegen de vieze luchtjes.
Vaak worden de tonnetjes als ze vol zijn door de gemeente opgehaald, of je leegt ze in een gat in het bos.
Bij goed gebruik stinkt een tonnetje absoluut niet.

Heb je het geluk dat het originele Zweedse (buiten)toilet er nog is dan is dat vaak met twee hoge gaten en een of meerdere lage gaten, zodat de familie gezellig met z'n allen naar het toilet kan.

Veel oudere huizen hebben nog een twee-kamer tank. In de toekomst wordt het verplicht om een drie-kamer tank te hebben. Het is echter de gemeente die bepaald wanneer dat is. Dat een tweekamer tank een keer vervangen moet worden staat vast, het tijdstip is alleen onbekend.

Bij het gebruik van een septi-tank zijn er natuurlijk beperkingen aan de schoonmaakmiddelen die je kan gebruiken. In principe moet alles biologisch afbreekbaar zijn.

 

Start ]