Een Huis Kopen In Zweden    Een huis kopen in Zweden     

         Startpagina      E-mail ons                                                             

           Home       E-mail ons                          

Water                    
                                                                                                                                                    

Algemeen ] Soorten Huizen ] Constructie ] Zoeken ] Bereikbaarheid ] Hypotheek ] Kopen ] Verwarming ] Electra ] [ Water ] Riolering ] Huren ]Omhoog

In Zweden heb of een eigen waterbron of water van de gemeente. Op het platteland heeft iedereen een eigen waterbron of er wordt door verschillende huishoudens een waterbron gedeeld.

Bij zomerhuisjes komt het regelmatig voor dat er geen waterbron is, soms kan er water uit een beekje gehaald worden, anders is het werken met flessenwater, of halen/meenemen in jerrycans.

Gemeentelijk water: In dit geval heb je gewoon een watermeter en betaal je naar gebruik net als in Nederland.
Bij een eigen bron zijn er twee mogelijkheden:
Bij beide mogelijkheden wordt het water op druk gehouden in een zogenaamde hydrofoor, dit is een vat van 60 tot 200 liter waarin het water in op druk gebracht wordt, zodat er een redelijk konstante waterdruk op de kraan staat. Oude hydroforen zijn van verzinkt ijzer en dienen meestal vervangen te worden.
De kosten van het water zijn aleen de stroomkosten voor de pomp, en natuurlijk de onderhoudskosten van het systeem.
Een gegraven bron; er is dan een gat gegraven dat vanzelf volloopt met water. Afhankelijk van de diepte van het gat en de snelheid waarmee het volstroomd is er water beschikbaar, het is dan goed aan de makelaar te vragen voor hoeveel personen het water toereikend is. Is de bron niet diep genoeg of de watertoevoer te afhankelijk van regenwater dan kan het zomers voorkomen dat er te weinig water is.
Een geboorde bron is meestal tientallen meters, tot wel 80 meter, diep en geeft over het algemeen genoeg water onafhankelijk van regen. Er is echter wel een redelijk sterke pomp nodig van ongeveer 1500 watt om de zaak op te pompen. Zo'n pomp gaan meestal ongeveer 10 jaar mee.

Afhankelijk van de plaats kan de smaak van het water uit eigen bron varieren. In Zweden zijn er te kust en te keur filtratiesystemen te koop mocht de smaak van het water niet aan de wensen voldoen.

Het water uit een diepgeboorde bron is meestal ongeveer 8 tot 10 graden, het kan dus aan te raden zijn om bij het hebben van solar of pellets/houtverwarming de wasmachine met een regelventiel te voeden met water van ongeveer 20 graden en de afwasmachine met 50 graden, zodat het verwarming van het water niet met dure elektra hoeft.

 

 

Start ]