Een Huis Kopen In Zweden    Een huis kopen in Zweden     

         Startpagina      E-mail ons                                                             

           Home       E-mail ons                          

Elektra                    
                                                                                                                                                    

[ Elektra ] Warmte pompen ] Olie ] Pellets ] Hout ] Zonne-energie ] Kombi-systemen ] Accumulatortank ] Ons systeem ]Omhoog

Elektra als energiebron is de simpelste manier van verwarmen.
Echter op het platteland kan het een nadeel zijn. Door het bovengrondse netwerk is het vooral in de winter gevoelig voor storingen onder andere door omvallende bomen. Het is dan goed om in huis nog een andere vorm van verwarming te hebben die niet afhankelijk is van elektra zoals bijvoorbeeld houtkachels. Dan is het ook mogelijk om warm eten en drinken te maken.
Dit is iets wat ook door de Zweedse staat gepropageerd wordt.

De makelaar kan je echter vertellen wat het elektraverbruik van de vorige eigenaar was, zodat je een richtlijn hebt voor het verbruik. Bedenk dan wel dat de Zweden een binnentemperatuur van minimaal 22 graden hebben.

Verwarming met elektrische plaatjes is vooral handig in huisen die overwegend zomers gebruikt worden, er kan namelijk niets kapot aan gaan in de winter zonder dat er gestookt wordt. Maar vergeet dan niet het water op een deugdelijke manier af te tappen. En houdt er ook rekening mee dat het in de winter wel een week duurt voordat het hele huis een beetje op temperatuur is, maar wellicht kan je een van de buren vragen een week van te voren de kachels vast aan te zetten.

Bij een CV-systeem waarbij het water elektrisch verwarmd wordt is het risico van bevriezing bij stroomuitval aanwezig, dit kan ondervangen worden door glycol of een ander antivriesmiddel toe te voegen. Realiseer je wel dat het aardige hoeveelheden zijn en dus niet goedkoop. Daarnaast is het verwarmen van het CV water met elektra een dure oplossing.

Veel huizen die voor pakweg 1985 gerenoveerd zijn hebben een vorm van elektrische verwarming omdat elektra toen in Zweden spotgoedkoop was. Met de stijgende elektraprijzen geeft de staat nu de mogelijkheid om tot 25% subsidie te krijgen als je overschakelt op een systeem met pellets of een warmtepomp die zijn warmte uit de grond haalt.

Op pellets en warmte uit de grond is nu nog geen energiebelasting verschuldigd, maar het feit dat er geen subsidie gegeven wordt op verwarming op hout of een warmtepomp die de lucht als energieleverancier gebruikt geeft te denken over het toekomstige beleid te aanzien van energiebelasting op pellets of het gebruik van aardwarmte.

 

Start ] Omhoog ]