Een Huis Kopen In Zweden    Een huis kopen in Zweden     

         Startpagina      E-mail ons                                                             

           Home       E-mail ons                          

Warmte pompen                    
                                                                                                                                                    

Elektra ] [ Warmte pompen ] Olie ] Pellets ] Hout ] Zonne-energie ] Kombi-systemen ] Accumulatortank ] Ons systeem ]Omhoog Lucht-Lucht Lucht-Water Bergwarmte Grond-/Meerwarmte CO2 pompen

Warmte pompen zijn in principe omgekeerde koelkasten, ze koelen iets af, de buitenlucht, de grond, het water van een meer en transformeren die energie naar warme lucht binnen of warm water voor de CV met temperaturen tot wel 70 graden. Een lucht-water warmtepomp is bijvoorbeeld in staat om van buitenlucht met een temperatuur van -15 graden water van +50 graden te maken. Het rendement van warmtepompen die op elektra werken, is ongeveer 500% bij +7 graden en ongeveer 300% bij -15 graden. Het is dus een goed alternatief, maar daar staat tegenover dat de aanschafkosten redelijk hoog zijn.

Het is zeker aan te raden om te vragen of een systeem getest is door het Svenska provings Institut, het SP ( www.sp.se ) en of de fabrikant en leverancier lid zijn van de Svenska Värmepump Foreningen ( www.svepinfo.se ) zodat er bij eventuele problemen ogf geschillen ergens op teruggevallen kan worden. In dat licht is het ook verstandig alles door een leverancier te laten leveren en installeren, dit voorkomt dat men later naar elkaar gaat wijzen. 

Varmesystemet_redigerad_lutt_vatten_bras.jpg (15680 bytes)Een goede lucht/water warmtepomp is bijvoorbeeld de Airwell LVP, verkrijgbaar met een vermogen van  6, 9, of 12 kW. Nordic Trä & Bygg levert deze pomp alsmede advies over een totaal oplossing met zonnepanelen, en kachel of fornuis met watermantel. Dit is ook het systeem dat wij met succes toegepast hebben.

Bij warmtepompen is het gezien de hoge aanschafprijs en de snelheid waarmee de techniek zich ontwikkeld raadzaam om goed te kijken hoe snel een systeem zich terugverdient.
Onlangs zijn al de nieuwste systemen gelanceerd gebaseerd op CO2 die claimen op basis van buitenlucht tot -25 graden water tot +70 graden te kunnen produceren.
Ook de bedrijfszekerheid speelt bij deze toch ingewikkelde techniek een rol, de elektronica is gevoelig, wat bij onweer problemen kan geven.

Daarnaast is het installeren van een luft-luft systeem in een huis met elektrische plaatjes economisch gunstig, het kan een besparing tot 50% van de energiekosten opleveren zonder breekwerk. 

Een advies is om je overal goed op d hoogte te laten stellen en het liefst te gaan praten met mensen die persoonlijk ervaring met deze systemen hebben.

En uiteraard voor luft-vatten of bergvärme systemen bij meerdere leveranciers offertes aanvragen. Let er dan wel op dat de offertes meestal niet direkt vergelijkbaar zijn door dat niet iedereen alle kosten voor de installatie vermeld. Vraag ook bij de bank als je daar bent van wie zij denken dat die de goedkoopste offerte kan leveren.

Ook afdingen is de moeite waard bij dit soort werk, zeker als je meerdere dingen laat doen.

 

Start ] Omhoog ] Lucht-Lucht ] Lucht-Water ] Bergwarmte ] Grond-/Meerwarmte ] CO2 pompen ]