Een Huis Kopen In Zweden    Een huis kopen in Zweden     

         Startpagina      E-mail ons                                                             

           Home       E-mail ons                          

Ons systeem                    
                                                                                                                                                    

Elektra ] Warmte pompen ] Olie ] Pellets ] Hout ] Zonne-energie ] Kombi-systemen ] Accumulatortank ] [ Ons systeem ]



Omhoog

Zoals iedereen in Zweden vinden ook wij dat we het ideale systeem gebouwd hebben.

PICT0054.JPG (86998 bytes)De gebouwen van de school waren voorzien van een CV-systeem waarbij het water electrisch verwarmd werd. De warmwatervoorziening werd geregeld met elektrische boilers. Door de prijs van elektra en de grote van de gebouwen was het zaak dit zo snel mogelijk te veranderen. Als eerste dachten we aan de aanleg van bergwarmte, maar nadat we de verschillende offertes binnen hadden gekregen hebben we hier vanaf gezien door de hoge aanschafprijs en de verwachting dat de prijs van electra de komende jaren nog flink gaat stijgen waardoor de 'terugverdientijd' steeds langer werd. Daarbij waren de oplossingen die de verschillende installateurs zo verschillend dat we gingen twijfelen welke de goede zou kunnen zijn.
PICT0149.JPG (30997 bytes) Nadat we met een aantal mensen uit de omgeving gesproken hadden hebben we in een gebouw gekozen voor zonnepanelen in combinatie met een houtfornuis dat voorzien is van een watermantel. Deze kachel heeft een vermogen van 20 Kw. Het geheel is aangesloten op een accumulatortank van 750 liter. In deze tank bevind zich ook een warmtewisselaar voor warm water waardoor ook de electrische boiler weg kon. Wij konden het houtfornuis aansluiten op de bestaande schoorsteen in de keuken en de accumulatortank plaatsen in de ruimte naast de keuken wat vroeger de ruimte was voor de oliegestookte installatie. Het dak boven de keuken heeft een schuine kant op het zuiden zodat dat ideaal is voor de zonnepanelen. De accumulatortank was zo groot dat deze niet door de deuren PICT0049.JPG (729288 bytes) kon, maar dar er een extra uitgang voor gasten gemaakt moest worden hebben we maar direkt een gat in het huis gezaagd waardoor de tank naar binnen kon voordat de deur geplaats werd. Daarna de deur geplaatst en de tank sPICT0052.JPG (276996 bytes)tond binnen. Bij het aansluiten van de tank en de kachel hebben we hulp gehad van de buren. De zonnepanelen hebben we zelf gebouwd en met behulp van een skylift op het dak gelegd. De zoonnepanelen hebben een oppervlakte van 10  m2 wat genoeg is voor een tank van 750 liter. Gemiddeld wordt van mei tot september de gehele energiebehoefte gedekt door zonne-energie. Daarna gaat het houtfornuis aan dat dan ook gebruikt wordt voor het koken en bakken van brood. De accumulator tank is eigenlijk wat te klein voor het hele huis zodat we alleen bij strenge vorst van meer dan -15 af en toe het electrapatroon aan moeten zetten. Het systeem is gecompleteerd met een noodstroomvoorziening die bij stroomuitval de werking van de circulatiepompen garandeerd. Dit systeem werkt op een accu van 120Ah en schakelt automatisch om. De door Nordic Trä & Bygg geleverde Airwell warmtepomp levert tot -15 genoeg energie voor de verwarming van het huis, willem we meer warmte of is het kouder dan -15, dan stoken we het houtfornuis, of als we er niet zijn schakelen we de electrapatroon bij.

Daar de schoorsteen in het andere gebouw bij de renovatie in 1960 gesloopt was hebben we daar gekozen voor een lucht-water warmtepomp. Na veel zoeken op internet vonden we er een die een gegarandeerde werking tot -25 graden had.
PICT0046.JPG (792532 bytes) Helaas heeft deze pomp van het merk Starline nooit goed gewerkt. Naar later bleek zijn wij niet de enigen met problemen, zeker 30 anderen hebben problemen met dezelfde warmtepomp van de importeur Energy Miser. Maar aangezien iedereen naar elkaar wijst hebben we besloten om ook hier over te schakelen op hout met eenzelfde houtfornuis als we al eerder hadden aangesloten. We hebben hier zeer goede ervaringen mee. Met wat hulp hebben we een dubbelwandige stalen schoorsteen geinstalleerd met daarbij het houtfornuis. Een systeem wat direct prima werkte. We hadden in de zomer ook op dit huis zonne-panelen geinstalleerd en een accumulatortank geplaatst. Omdat we hier geen extra deuren gingen plaatsen is gekozen voor een 500 liter tank die precies door de deur paste. Ook hier is de zaak gecompleteerd door een noodstroomvoorziening.

De houtfornuizen zijn van het merk Wamsler model K147, een Duits fornuis dat in Zweden goedkoper is dan in Duitsland. De zonne-panelen hebben we zelf gebouwd naar een beschrijving van Lesol.

 

Start ] Omhoog ]