Een Huis Kopen In Zweden    Een huis kopen in Zweden     

         Startpagina      E-mail ons                                                             

           Home       E-mail ons                          

Hout                    
                                                                                                                                                    

Elektra ] Warmte pompen ] Olie ] Pellets ] [ Hout ] Zonne-energie ] Kombi-systemen ] Accumulatortank ] Ons systeem ]Omhoog

 

Ackumulatortank HoutkachelHout is de goedkoopste manier om je huis te verwarmen.
Op basis van hout kan je centraal,( met een Centraal verwarmingssysteem) of decentraal, met een houtkachel in elke kamer je huis verwarmen. In Noorwegen is het nu nog steeds gebruikelek om decentraal, dus met een houtkachel in elke kamer je huis te verwarmen, dit komt mede door de strenge regels zodat het aanleggen van een CV=systeem erg moeilijk is.
De Zweden zeggen gekscherend: "De Noren hebben het CV-systeem nog niet uitgevonden, die moeten nog steeds hout nar alle kamers slepen en s'morgens opstaan in een koud huis. 

Er is echter wel een mogelijkheid om met een decentraal systeem s'morgens in een warm huis op te staan, dat is met bijvoorbeeld het gebruik van tegelkachels, of speksteenkachels.
Deze  kunnen in een korte tijd de warmte opslaan en deze langzaam afgeven aan de omgeving.
Moderne tegel- en speksteenkachels zijn soms gevuld met zand. Dit biedt de mogelijkheid om in het zand een spiraal van koperleiding te leggen, het water dat hier doorheengaat kan dan gebruikt worden voor bijvoorbeeld vloerverwarming. Een kachelbouwer in Brättne heeft al met succes geexperimenteerd met dit systeem.

Bij een CV-systeem op hout staat de kachel meestal in de kelder of in een aparte ruimte naast het huis. Deze kachel met een vaak enorme capaciteit en een inhoud van meer dan een kruiwagen hout geeft zijn energie af aan een watertank van 1000 tot 3000 liter die dan opgewermd wordt tot ongeveer 80 graden. Via een regelsysteem wordt dit water naar behoefte door de radiatoren gepompt. Bij koud weer hoeft de kachel maar twee keer per dag gestookt te worden.
Er zijn al modernesystemn die ongekloofde boomstammen met een lengste van 1 meter kunnen verwerken. Door een ingenieus systeem worden deze aldraaiend verbrand en worden er steeds nieuwe boomstammen ingevoerd.

Ackumulatortankar till K147Een tussenvorm tussen centraal en decentraal is een systeem met een kachel of kookfornuis dat voorzien is van een watermantel. Deze systemen zijn prima geschikt om een kleinere accumulatortank te gebruiken van 500 tot 1000 liter om de nacht te overbruggen en warm tap- en douchwater televeren. Voordeel van het koopfornuis is dat op het zelfde hout gekookt ka worden en met een over ook brood gebakken. Dit spaart weer elektra uit en het systeem is toch warm. Nadeel is dat er s'winters wel de gehele dag iemand thuis moet zijn voor het stoken van de kachel. Is dit het geval dan is dit een prima oplossing.

De tank kan dan meteen gebruikt worden om aan te sluiten op zonnepanelen, zodat van ongeveer mei tot september de gehel enregiebehoefte van het huis, verwarming en warmwater op basis van zonne-energie gaat. Ook op de aanschaf van zonnepanelen en accumulatortank geldt nog een subsidie van 25%.

 

Start ] Omhoog ]